Vissen in Suriname

Suriname kent niet alleen een diversiteit aan culturen maar ook aan flora en fauna. Deze diversiteit komt ook terug in het aantal soorten vissen die er te vinden zijn. Er zijn speciale meerdaagse excursies te boeken naar, bijvoorbeeld, het stuwmeer om er te vissen. Een geliefde bezigheid voor de Surinaamse vissers is het vissen op anjoemara’s, zoals de grote roofvissen worden genoemd die zich ophouden tussen de rotsen in de rivieren.
Tijdens uw verblijf op Knini Paati River Resort kunt u, op aanvraag, een speciale dagtrip boeken naar het gebied waar deze grote roofvissen voorkomen. Wilt u echter op het eiland verblijven maar wel genieten van de rust van het vissen dan kunt u dat al doen bij de aanmeersteiger waar ook de lokale bewoners vissen om in hun dagelijkse behoefte te kunnen voorzien.
Een echte lekkernij is de “dyogu”, een klein visje dat lijkt op de sardien en ook gefrituurd gegeten wordt. Erg lekker als het is gebakken in een van de lokaal geproduceerde olieen zoals amana- of maripa-olie. Een andere lekkernij is de piranha of piering, zoals ze in Suriname genoemd worden en ‘peinya’ in het Saramaccaans, de taal die de lokale bewoners spreken. Het vangen van deze vis wordt beschouwd als iets om trots op te zijn daar veel mensen ze vrezen.
Andere vissen die voorkomen rondom Kninipaati zijn de catfish, ‘katfisi’ in het Sranan, en de pijlstaartroggen, of spari’s in het Sranan en ‘sipai’ in het Saramaccaans. De kumalu, een grotere broer van de piranha, is een heerlijke vis om te eten. Men is dan ook enorm blij als deze vissen gevangen worden. Ze lijken een beetje op de Portugese dorade en zijn net zo ‘vlezig’. De ‘tukunari’ of ‘tukunai’ is een grote vis die lokaal voorkomt. Het lekkerst vind men de ‘pakusi’, ook een grote broer van de piranha.
Vissen is een dagelijkse bezigheid van de lokale bewoners van het Boven Suriname gebied.
Het is dan ook niet altijd zo dat petflessen die op de rivier drijven vervuiling zijn. Vaak zijn het flessen die gerecycled worden als dobber voor netten!
Vraag gerust aan de gidsen of u een met hen mee mag gaan vissen.
Zij nemen u graag mee zodat u de rivier beleeft zoals zij dat doen!

Jungle Tours

foto's & Video's

Juni & Mei
20%
korting
(Boek 30 dagen voor aankomst)