Vissen in Suriname

Suriname kent niet alleen een diversiteit aan culturen maar ook aan flora en fauna. Deze diversiteit komt ook terug in het aantal soorten vissen die er te vinden zijn. Er zijn speciale meerdaagse excursies te boeken naar, bijvoorbeeld, het stuwmeer om er te vissen. Een geliefde bezigheid voor de Surinaamse vissers is het vissen op anjoemara’s, zoals de grote roofvissen worden genoemd die zich ophouden tussen de rotsen in de rivieren.
Tijdens uw verblijf op Knini Paati River Resort kunt u, op aanvraag, een speciale dagtrip boeken naar het gebied waar deze grote roofvissen voorkomen. Wilt u echter op het eiland verblijven maar wel genieten van de rust van het vissen dan kunt u dat al doen bij de aanmeersteiger waar ook de lokale bewoners vissen om in hun dagelijkse behoefte te kunnen voorzien.
Een echte lekkernij is de “dyogu”, een klein visje dat lijkt op de sardien en ook gefrituurd gegeten wordt. Erg lekker als het is gebakken in een van de lokaal geproduceerde olieen zoals amana- of maripa-olie. Een andere lekkernij is de piranha of piering, zoals ze in Suriname genoemd worden en ‘peinya’ in het Saramaccaans, de taal die de lokale bewoners spreken. Het vangen van deze vis wordt beschouwd als iets om trots op te zijn daar veel mensen ze vrezen.
Andere vissen die voorkomen rondom Kninipaati zijn de catfish, ‘katfisi’ in het Sranan, en de pijlstaartroggen, of spari’s in het Sranan en ‘sipai’ in het Saramaccaans. De kumalu, een grotere broer van de piranha, is een heerlijke vis om te eten. Men is dan ook enorm blij als deze vissen gevangen worden. Ze lijken een beetje op de Portugese dorade en zijn net zo ‘vlezig’. De ‘tukunari’ of ‘tukunai’ is een grote vis die lokaal voorkomt. Het lekkerst vind men de ‘pakusi’, ook een grote broer van de piranha.
Vissen is een dagelijkse bezigheid van de lokale bewoners van het Boven Suriname gebied.
Het is dan ook niet altijd zo dat petflessen die op de rivier drijven vervuiling zijn. Vaak zijn het flessen die gerecycled worden als dobber voor netten!
Vraag gerust aan de gidsen of u een met hen mee mag gaan vissen.
Zij nemen u graag mee zodat u de rivier beleeft zoals zij dat doen!

Optioneel

Jungle overnachting – € 150,- p.p.

* Onze vaste dag voor de Jungle overnachting is op zondag
*Minimaal 2 personen

Houdt u van spanning en avontuur? Dan is “de jungle overnachting” zeker iets voor u! Na het ontbijt om 08:00 uur maakt u zich gereed voor het vertrek naar ons jungle camp. Uw bagage slaan wij veilig op in ons magazijn. Om 09:00 uur vertrekt u onder begeleiding van een gids en zijn team naar ons junglecamp. Het is een stevige wandeltocht van een paar uur. Bij aankomst kunt u zich installeren en zult u de jungle ervaren zoals de voorouders van de lokale bewoners dat gedaan hebben. Op traditionele wijze zult u verblijven in de jungle door er te slapen in een hangmat, te baden in de rivier en te koken op een zelfgestookt houtvuurtje. De avond wordt gevuld, zoals de lokale bewoners dat deden, door mondelinge overdracht van de geschiedenis middels het vertellen van verhalen en anekdotes. De volgende dag ontbijt u ook om 09:00 uur en begint u, na wat te hebben gerelaxed, aan de wandeltocht terug naar het ophaalpunt.

Kajak Tour € 35,- p.p (Minimaal 2 mensen)

Een ieder kan kajakken, daar hoeft u niet speciaal een diploma voor te hebben.
Tijdens de twee (2) uur durende Kajak Tour, peddelt u samen met de gids naar het dorp Lespansi. Al peddelend geniet u met volle teugen van de schoonheid van de prachtige Surinaamse natuur.

foto's & Video's